Vitlöksbröd

Fördelen med att baka i silikonformar jämfört med pappersformar är att smöret liksom smälter till botten, marinerar bullarna och sakta sjunker in och ger ett löjligt saftigt bröd.

Stora muffinsformar i silikon lämpar sig ypperligt till bakning av till exempel vitlöksbröd, kanelbullar och pizzabullar.

Här hittar du ett recept på vitlöksbröd som Yvonne på @bakalite.se skapat.

Underbart och försvinnande gott!

Recept på vitlöksbröd

Receptet räcker till 12 stycken bröd bakade i de stora muffinsformarna i silikon.

Receptet kan såklart halveras om du tycker det blir för mycket med 12 stycken. Det går även bra att skippa durummjölet och använda vanligt vetemjöl. Använd mjölkfritt margarin för laktosfria bröd osv.

Ingredienser till brödet

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 5-6 dl vetemjöl

Vitlöksfyllning

100 g smör
2 st vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja

Topping

1 msk olivolja
1 msk flingsalt

Gör så här:

Degen:

  1. Ta fram smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat.
  2. Ställ tolv stora muffinsformar på en baksplåt.
  3. Lös up jästen i ljummet vatten.
  4. Tillsätt olja, salt, socker, allt durum och lite vetemjöl i taget.
  5. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
  6. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

Fyllningen:

  1. Pressa eller riv vitlöken och finhacka persiljan.
  2. Vispa ihop vitlök och persilja med smör till en bredbar smet.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, ca 30 x 40 cm.
  4. Bred på fyllningen jämnt över hela plattan och vik ihop med ett treslag. Kavla ut något.
  5. Skär tolv remsor, ca 3 cm breda och dela varje remsa i mitten, nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor.
  6. Tvinna “byxbenen” och snurra sedan ihop och lägg med ändarna nedåt i formarna.
  7. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Gräddning:

  1. Sätt ugnen på 220 °C.
  2. Grädda i mitten av ugnen i i 10-12 min eller tills bröden fått färg.
  3. Pensla bröden med lite olja och strö över flingsalt.
  4. Låt svalna helt i formarna.
Smaklig måltid!

För dig som gillar att baka:

  • Stora muffinsformar 169,00 kr

    Rejält tilltagna muffinsformar för alla som älskar att baka. När du vill baka saftiga och välformade muffins och cupcakes som ser ut som de kommer från ett professionellt bageri. Våra stora muffinsformar av silikon är gjorda för dig!

  • Bakmatta Pro Edition XL 599,00 kr

    Vill du ta din bakning till nästa nivå? Säg hej till Pufz Bakmatta XL – den enda silikon bakmatta du behöver! Marknadens största silikon-bakmatta ger dig garanterat plats att skapa allt från kakor och tårtor till pizza. Kavlingsmattan har ett praktisk tryck med vanliga europeiska och amerikanska bakmått så du slipper mjöliga avtryck i kokboken.

    67 i lager

  • Bakplåtsduk 299,00 kr

    En bakplåtsduk i livsmedelsklassad sillikon gör vanliga bakplåtspapper överflödiga. Med Pufz återanvändbara bakpduk bakar du som ett proffs. Ett oumbärligt kökstillbehör som är både smart och hållbart. 

     

    278 i lager

  • Gjut- och bakbalkar 299,00 kr599,00 kr

    Justerbar gjut och bakbalk i silikon gör godiskoket enkelt. Med silikonbalkarna avgränsar du lätt en yta till önskad storlek. Bakbalkarna passar perfekt för att göra konfekt men fungerar lika bra när du bakar eller gjuter choklad.

Relaterad inlägg:

Kladdkakemuffins med nougatfrosting
Temperera choklad
Stäng Min varukorg
Stäng Önskelista
Close Nyligen Visade
Stäng
Stäng
Kategorier