Temperera choklad

Konsten att temperera choklad är A och O.

För att temperera choklad behöver den innehålla kakaosmör. Processen  innebär att man värmer och kyler chokladen i omgångar för att förbereda den för att göra praliner, dekorationer eller liknande kreationer. 

Tempererad choklad håller formen i rumstemperatur och man kan hålla pralinen i handen utan att den kladdar. Tempereringen gör att pralinen får ett krispigt hölje och en glansig och fin yta utan missfärgningar eller matta partier. Det är också lättare att få ur pralinen ur formen när den stelnat.

Det här behöver du för att temperera choklad:

  • Choklad i önskad mängd och kvalitet
  • Kniv och skärbräda
  • Bunke som tål mikro eller ett vattenbad
  • Ren och torr pralinform
  • Degskrapa, palettkniv eller slickepott
  • Digital termometer

Så här temperera du choklad

Steg 1:

Börja med att hacka chokladen i jämnstora bitar. Värm den sedan försiktigt i korta omgångar i mikron eller i en skål över ett vattenbad.

Rör om sakta och var noga med att inte få vatten i chokladen, då blir den grå. Mät temperaturen med jämna mellanrum och värm inte för varmt för då får du börja om.

Om du använder dig av mikrovågsugn så värm några sekunder i taget på lägsta effekt och prova dig fram. Rör om mellan varje omgång så att värmen fördelas jämnt och chokladen inte bränns i kanten.

Steg 2:

När smeten nått rätt temperatur är det dags att kyla ner den. En konditor kyler smeten genom att hälla ut och bearbeta den på en marmorskiva, så kallad tablering.

Om du tycker det är lite för avancerat så kan du även ställa bunken med den varma chokladen i ett något svalare vattenbad. Kyl en liten stund i taget och rör försiktigt så att chokladen kyls jämnt och inte tjocknar.

Du kan också värma enbart en del av chokladen och kyla ner den genom att röra ner den osmälta chokladen i smeten. Se till att det är lagom små bitar så de smälter lätt.

Steg 3:

När chokladen har svalnat är det dags att värma upp den några grader igen. Precis som i steg 1 värmer du i några få sekunder om du använder mikrovågsugn, och därefter rör du om och blandar varsamt hela tiden.

För vattenbad så sätter du skålen över kastrullen med varmt vatten igen. När sluttemperaturen är nådd är chokladen färdig att bakas.

För att lyckas med temperering är det bra att veta att olika typer av choklad kräver olika temperaturer.

Tempererar mörk choklad

  1. Värm till 45-48 °C
  2. Kyl till 27-28 °C
  3. Värm till 31-32 °C (chokladen blir grå vid 33 °C)

Tempererar mjölkchoklad

  1. Värm till 43-45 °C
  2. Kyl till 26-27 °C
  3. Värm till 29-30 °C (chokladen blir grå vid 32 °C)

Tempererar vit choklad

  1. Värm till 40-42 °C
  2. Kyl till 25-26 °C
  3. Värm till 28-29 °C (chokladen blir grå vid 31 °C)

Saker för dig som gillar choklad:

  • Pralinform hjärta 279,00 kr

    Skapa oemotståndliga pralinhjärtan för speciella tillfällen. Gelehjärtan, mintkyssar eller kolahjärtan, ingen kan motstå hjärtformade praliner. Ge bort dina hjärtan till nära och kära och gör varje dag till alla hjärtans dag.

    156 i lager

  • Pralinform halvklot 279,00 kr

    Gjut eleganta chokladkupoler och konfektyrsfärer. Lek med fyllningar och låt din kreativitet flöda. Med en silikonform för halvklot och kulor skapar du enkelt kupoler i choklad och marmelad. Lägg ihop två halvor och gör dina egna konfektyrsfärer.

    647 i lager

  • Gjut- och bakbalkar 299,00 kr599,00 kr

    Justerbar gjut och bakbalk i silikon gör godiskoket enkelt. Med silikonbalkarna avgränsar du lätt en yta till önskad storlek. Bakbalkarna passar perfekt för att göra konfekt men fungerar lika bra när du bakar eller gjuter choklad.

  • Pralinform trippelnöt 279,00 kr

    Heter det trillingnöt eller trippelnöt? Det är upp till dig. Med pralinform trippelnöt gör du din egen klassiska chokladpralin med nötter. Det smakar lika bra med valnöt eller mandel.

    Vill du ha något extra? Gjut dem i mörk choklad och strö med jordnötskross. Mums!

    Beställ din pralinform idag och låt din kreativiteten flöda!

    26 i lager

Relaterade inlägg:

Vitlöksbröd
Blåbärsmuffins
Stäng Min varukorg
Stäng Önskelista
Close Nyligen Visade
Stäng
Stäng
Kategorier