Moster Gerdas mandelformar

Moster Gerda är egentligen min farmors moster. Hon hette Gerda Nilsson (f. Medin 1879-1974) och bodde på Bergsgatan 26 i Gränna tillsammans med sin man Anton (1888-1968).

Hennes mandelformar är en småländsk variant på mandelmusslor. Lika goda med gjorda på billigare ingredienser. Havregryn och bittermandel ersätter mandelmassan.

Anton och Gerda var lite av lokalkändisar i Gränna. Gerda var först med att arrendera Kaffestugan på Grännaberget och gjorde det 1924-1940. De drev också Hotell Brahe under flera år.

Anton var konstnär och målade mycket Gränna-motiv och tillverkade egen skidvalla.

När Gerda fyllde 90 år och tidningen kom för en intervju ska hon på frågan: “Hur känns det att bli så gammal? ha svarat:

“Det är väl ingen ålder för en ungdom?”

I början av 1900-talet var det andra tider än idag. Världskrig, börskrascher och ransoneringskort. Det gällde att vara uppfinningsrik.

Istället för mandlar eller mandelmassa så består basen i receptet av havregryn. Mandelsmaken fås med hjälp av bittermandel.

Recept på moster Gerdas mandelkorgar

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 100 g strösocker = 1,2 dl
  • 2 kkp vetemjöl = 3 dl
  • 2 kkp havregryn = 3 dl
  • 3 st bittermandlar

kkp = kaffekopp = 1,5 dl

Gör så här:

  • Mal eller mixa havregrynen.
  • Riv bittermandlarna.
  • Blanda de malda havregrynen, socker, mjöl och rivna bittermandlarna.
  • Nyp/mixa i smöret till en deg.
  • Låt degen ligga och vila i kylen någon timme.
  • Sätt ugnen på 200 °C.
  • Rulla degen i längder och dela dem i önskat antal, lika stora, bitar.
  • Tryck ut dem med mjölad tumme i formarna.
  • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  • Stjälp ur kakorna medan de fortfarande är lite varma.
  • Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax innan servering.

Använd småkaksformen så får du perfekt mumsbitsstora kakor och behöver du inte smörja formen. Kakorna släpper lätt.

Tips på glutenfria mandelformar: Skippa bittermandeln i receptet ovan och använd dig av glutenfria havregryn.

Baka baka, liten kaka:

  • Kakstämplar Espri 299,00 kr

    Med kakstämplar Espri kan du bjuda på ett leende och en kaka pyntad med ett fyndigt budskap! Kakstämplarna i livsmedelsklassad silikon är ett perfekt bakverktyg för att dekorera dina kakor på ett enkelt sätt.

    285 i lager

  • Muffinsformar 169,00 kr

    Återanvändbara muffinsformar till muffins och cupcakes är ett måste för alla kreativa muffinsfantaster. Silikonformar är mer hållbara och miljövänliga än engångsformar och de kan användas otaliga gånger.

  • Bakplåtsduk 299,00 kr

    En bakplåtsduk i livsmedelsklassad sillikon gör vanliga bakplåtspapper överflödiga. Med Pufz återanvändbara bakpduk bakar du som ett proffs. Ett oumbärligt kökstillbehör som är både smart och hållbart. 

     

    278 i lager

  • Småkaksform 279,00 kr

    Med en småkaksform i silikon bakar du proffsiga kakor hemma. En lätthanterlig form för smarriga småkakor ger fina jämna kakor som du inte behöver forma för hand. Mandelmusslor, kolakakor och hallongrottor, det finns så mycket gott att baka.

    36 i lager

Relaterad inlägg:

Gröna kulor – päronmarmelad
Farmor Mariannes ett-två-tre-kakor
Stäng Min varukorg
Stäng Önskelista
Close Nyligen Visade
Stäng
Stäng
Kategorier