Kom igång och laga egen barnmat


Det är inte svårt att laga egen barnmat, det gäller bara att komma igång. För att underlätta för dig som vill komma igång och laga egen barnmat har jag satt ihop ett blad, som du kan ladda ner, med mina bästa tips.

Det finns även en receptsida där du hittar mina och andras bästa tips på egen barnmat. Den heter barnmatsburken.se. Det finns även ett Instagram-konto med samma namn @barnmatsburken där jag delar med mig av recept och tips på och kring barnmat.

Klicka här för att ladda ner pdf:en “Kom igång och laga egen barnmat”

Kom igång och laga egen barnmat

Det här behöver du för att komma igång

Det enda du behöver är en kastrull, en spis, smaskiga ingredienser och något att mosa. Svårare än så är det inte.

Tänk på att allt är nytt för din lilla bebis. Smak, konsistens och sättet att äta. Fram tills dess att de får sin första smakportion har de ju bara druckit, och det ofta liggandes.

Nu ska de helt plötsligt “tugga”, och det sittandes. De måste lära sig att använda tungan på ett helt nytt sätt. Därför är sannolikheten stor att det du försöker stoppa i kommer ut igen.

Bara för att det mest kommer ut igen behöver det inte betyda att din bebis inte gillar det du serverar. Med största sannolikhet är det bara för att de inte riktigt vet hur de ska hantera den nya konsistensen.

Vilken smak är bäst att börja med?

Standardtipset brukar vara att börja med mosad potatis men mitt tips är att börja med någonting annat än just potatis.

Dels för att potatis lätt blir klistrigt om man mixar det (potatis blir godast om man mosar det) plus att mosad potatis utan salt inte är särskilt gott. Smaka själv får du se.

Mitt tips är att börja med till exempel majspuré eller en blandning av potatis och palsternacka. Båda förslagen finns med på pdf:en “Kom igång och laga egen barnmat”.

Havregrynsgröt är också en bra och enkel start. Ju mer du vispar den, desto lenare blir den och den är lätt att variera genom olika smaksättning. Äppelmos, plommonpuré, kanel, kardemumma, blåbärspuré mm.

Recept på havregrynsgröt och plommonpuré hittar du också på pdf:en.

Fler enkla och goda förslag på smakportioner hittar du under rubriken “4 mån” på barnmatsburken.se.

Här kan du läsa mer

Här får du fler matnyttiga tips:

    Varukorg
    Rulla till toppen