Kom igång och laga egen barnmat

Det är inte svårt att laga egen barnmat, det gäller bara att komma igång. För att underlätta för dig som vill komma igång och laga egen barnmat har jag satt ihop ett blad med mina bästa tips.

Jag har även en sida där jag delar med mig av mina och andras bästa tips på egen barnmat. Den heter barnmatsburken.se. Det finns även ett Instagram-konto med samma namn @barnmatsburken där jag delar med mig av recept och tips på och kring barnmat.

Här kan du ladda ner mitt blad “Kom igång och laga egen barnmat”

Kom igång och laga egen barnmat

Vad behövs för att komma igång och laga egen barnmat?

En kastrull, en spis, ett par ingredienser och något att mosa med skulle jag vilja hävda är det enda du behöver för att komma igång och laga egen barnmat.

Tänk på att allt är nytt för din lilla bebis, smak, konsistens och sättet att äta. Fram tills dess att de får sin första smakportion har de bara druckit, ofta liggandes. Nu ska de helt plötsligt “tugga”, och det sittandes, och de måste lära sig att använda tungan på ett helt nytt sätt. Då är det lätt hänt att det du försöker stoppa i kommer ut igen.

Det behöver inte betyda att ditt barn inte gillar det du serverar utan det kan var så att de inte riktigt vet hur de ska hantera den nya konsistensen.

Vilken smak på barnmat ska jag börja med?

Standardtipset brukar vara att börja med mosad potatis men mitt tips är att börja med någonting annat än just potatis. Dels för att potatis lätt blir klistrigt om man mixar det (potatis blir godast om man mosar det) plus att mosad potatis utan salt inte är särskilt gott. Smaka själv får du se.

Mitt tips är att börja med till exempel majspuré eller en blandning av potatis och palsternacka. Båda förslagen finns med på pdf:en “Kom igång och laga egen barnmat”.

Havregrynsgröt är också en bra och enkel start. Ju mer du vispar den, desto lenare blir den och den är lätt att variera genom olika smaksättning. Äppelmos, plommonpuré, kanel, kardemumma, blåbärspuré mm.

Recept på havregrynsgröt och plommonpuré hittar du också på pdf:en. Fler förslag på smakportioner hittar du under rubriken 4 mån på barnmatsburken.se.

Grå barntallrik, lila smakportionsform och rosa portionsform med lock
Barntallrik och frysform för barnmat i livsmedelsklassad silikon. Foto: Louise Abrahamsson

Förslag på länkar till tips kring barnmat

Här följer en lista med ett gäng länkar till bra-att-ha-sidor med tips på recept på barnmat och lite annat smått och gott.

Varukorg
Rulla till toppen