Gelegodis i olika smaker

gelegodis i olika färger och smaker

Att göra gelégodis i olika smaker är perfekt sysselsättning för en regnig eftermiddag.

Det är särskilt värt det när man gör dem i favoritsmaker som kan vara svåra att hitta i butik. Och dessutom är ju hemlagat godis så mycket godare än köpt.

koka sockerlag till gelegodis

För att göra flera smaker samtidigt så delar du upp smeten i olika skålar och smaksätter och därefter lägger du till färg och arom.

skålar med färg till gelegodis

Det går att olja formen med matolja och en pensel men i min erfarenhet går det bättre utan olja eftersom det är svårt att fördela den jämnt i formen. Oljan kan samlas i droppar på olika ställen vilket i sin tur påverkar formen på godisbitarna, så jag brukar skippa det.

silikonform med hjärtformat gelegodis

I det här receptet har jag använt banan, jordgubb och björnbärssmak på mitt gelégodis, och det blev riktigt gott!

Det här receptet räcker till 100 bitar (som räcker ganska långt) men du kan anpassa receptet efter dina egna behov.

Det här behöver du för att göra gelégodis

Ingredienser till ca 100 st gelégodisbitar

  • 10 st gelatinblad
  • 0,5 dl (ca 75 g) glykos
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk arom per smak
  • 0,5 tsk hushållsfärg per smak

hushållfärg och pralinform

Så här gör du gelégodis i olika smaker

  1. Lägg gelébladen i blöt i en skål med vatten. När de har mjuknat tar du upp dem och lägger dem i en kastrull där de ska smälta på svag värme.
  2. Rör om tills bladen är helt upplösta, det får inte koka då bränns det och blir bara klumpar kvar och går inte att använda.
  3. Koka upp glukos, socker och vatten. När allt socker har lösts upp (vid ca 120 grader) rör du ner sockerlagen i gelatinet. Blanda om till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i tre små skålar (om du ska göra tre smaker, annars tar du så många som du vill ha och behöver).
  5. Lägg till arom och färg i respektive skål och rör om så det blir jämnt fördelat.
  6. Låt smeten svalna något, men den ska fortfarande vara rinnande.
  7. Fyll formarna med hjälp av ett teskedsmått (5ml).
  8. Låt stå i kylskåp minst ett par timmar men helst över natten.
  9. Tryck ur bitarna ur formarna. Rulla i strösocker om du vill ha extra sötma (hoppa över om du använt olja i pralinformen, för då “smälter” sockret).

gula och blå gelehjärtan

Smaka och njut!

Varukorg
Rulla till toppen