Farmor Mariannes ett-två-tre-kakor

Min farmors receptkartotek innehåller en mängd guldkorn. De här superenkla ett-två-tre-kakor är ett av dem.

Eftersom detta recept är helt baserat på vikt och att det inte alltid är säkert att du har tillgång till en hushållsvåg så satte jag ihop en tabell med omvandlingar mellan vikt och volym för de vanligaste ingredienserna inom bak-världen. Klicka här för att ladda ner vikt-vs-volym-tabellen som pdf.

Recept på ett-två-tre-kakor

Använd bar till alla sorts kakor. Smaksätt t ex med mandel, citron, kanel eller vanilj.

  • 100 g strösocker = 1,2 dl
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl = 5 dl

Blanda ihop alla ingredienser. Rulla till längder, slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp någon timme.

Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtsduk eller ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200 °C i 10 minuter.

Dessa ett-två-tre-kakor kan förvandlas till roliga kakor tillsammans med kakstämplarna.

De är också en perfekt grund till en mängd olika varianter på småkakor. Syltkakor, brysselkex, finska pinnar och Uppåkrakakor bara för att nämna några.

Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka fyll med valfri sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Brysselkex: Rulla ut degen till längder med ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt längderna vila i kylskåp någon timme. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder och lägg längderna tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Varukorg
Rulla till toppen