Farmor Mariannes ett-två-tre-kakor

Som liten drömde jag om att öppna café på stora stenen nere vid sjön på vårt landställe.

Jag och farmor skulle baka massor med gott som vi skulle bjuda på.

På stenen finns det en liten hylla som man kan sitta på. Där skulle caféet vara.

Kruxet är bara att hyllan inte är så stor. Den kanske är det när man är 5 år. Men inte nu längre.

Det blev aldrig något av med caféet men hyllan och den emaljerade kaffekannan som fortfarande står på stenen påminner om världen bästa lek-farmor och solig sommarvärme.

De här superenkla ett-två-tre-kakor hittade jag på ett kort i receptlådan jag ärvt efter min farmor.

Eftersom detta recept är baserat på vikt och du kanske inte alltid har tillgång till en hushållsvåg, har jag översatt mjöl- och sockervikten till deciliter.

Som bonus satte jag ihop en (gigantisk) tabell med omvandlingar mellan vikt och volym för de vanligaste ingredienserna inom bak-världen.

Klicka här för att ladda ner vikt-vs-volym-tabellen [PDF]

Recept på ett-två-tre-kakor

Degen är användbar till alla sorts kakor. Smaksätt t ex med mandel, citron, kanel eller vanilj.

  • 100 g strösocker = 1,2 dl
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl = 5 dl

Gör så här:

  • Blanda ihop alla ingredienser.
  • Rulla till längder
  • Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp någon timme.
  • Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtsduk eller ett bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 °C i 10 minuter.

Baka tillsammans med barnen

1-2-3-kakorna är en perfekt grund till en mängd olika varianter på småkakor.

Syltkakor, brysselkex, finska pinnar, Uppåkrakakor och många många fler.

Frågar du barnen har de säkert någon smarrig smaksättning i bakfickan.

Tillsammans med kakstämplarna är det extra kul att baka.

Syltkakor

Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka fyll med valfri sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Brysselkex

Rulla ut degen till längder med ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt längderna vila i kylskåp någon timme. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

Finska pinnar

Rulla ut degen till fingertjocka längder och lägg längderna tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Uppåkrakakor

Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåt med bakplåtsduk eller bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Uppåkra ligger för övrigt inte så långt ifrån Alberta i Esarp, Staffanstorp där min farfar växte upp.

För dig som vill baka med barnen:

  • Kakstämplar Espri 299,00 kr

    Med kakstämplar Espri kan du bjuda på ett leende och en kaka pyntad med ett fyndigt budskap! Kakstämplarna i livsmedelsklassad silikon är ett perfekt bakverktyg för att dekorera dina kakor på ett enkelt sätt.

  • Muffinsformar 169,00 kr

    Återanvändbara muffinsformar till muffins och cupcakes är ett måste för alla kreativa muffinsfantaster. Silikonformar är mer hållbara och miljövänliga än engångsformar och de kan användas otaliga gånger.

  • Bakmatta Pro Edition XL 599,00 kr

    Vill du ta din bakning till nästa nivå? Säg hej till Pufz Bakmatta XL – den enda silikon bakmatta du behöver! Marknadens största silikon-bakmatta ger dig garanterat plats att skapa allt från kakor och tårtor till pizza. Kavlingsmattan har ett praktisk tryck med vanliga europeiska och amerikanska bakmått så du slipper mjöliga avtryck i kokboken.

  • Småkaksform 279,00 kr

    Med en småkaksform i silikon bakar du proffsiga kakor hemma. En lätthanterlig form för smarriga småkakor ger fina jämna kakor som du inte behöver forma för hand. Mandelmusslor, kolakakor och hallongrottor, det finns så mycket gott att baka.

Relaterade inlägg:

Moster Gerdas mandelformar
Ulla Carlssons superhemliga chokladkaka
Stäng Min varukorg
Stäng Önskelista
Close Nyligen Visade
Stäng
Stäng
Kategorier