Ulla Carlssons superhemliga chokladkaka

Farmors receptsamling innehåller guldkorn.

Strax innan jul hittade jag detta, i lådan med min farmors receptkort som jag ärvt.

Kortet stack ut lite eftersom det hade ett annat format än de andra korten och inte var skrivet med min farmors karaktäristiska handstil.

Extra nyfiken blev jag då den första meningen lyder ”Detta recept får Irma under inga villkors vis få nys om!”. Irma, det är min mamma det.

Gissa vem som fick en julklapp från sin svärmor på ”andra sidan” i form av ett inscannat recept på en superhemlig chokladkaka den julen?

Min mamma såklart.

Vem som skrivit ner receptet och varför det var så hemligt var lite av ett mysterium.

Till slut uppdagades det receptet kom från farbror Bengts mamma, Ulla Carlsson, och att det skrivits ner av min faster, Mita, som gick bort 1981. Varför det skulle hållas hemligt förtäljer dock inte historien.

Farbror Bengt är teknis-kamrat med min pappa och en nära vän till familjen. Under min uppväxttid firade vi alltid Valborg i hans hus i Svinninge. Mina föräldrar hann fira Valborg 39 gånger där innan den epoken gick i graven i och med att farbror Bengt sålde huset.

Kanske bjöd Ulla på chokladkakan någon Valborg. Vad vet jag?

Recept på Ulla Calrssons superhemliga chokladkaka

Receptet skrivet så som det står beskrivet på receptkortet och räcker till ca 6 pers

  • 5 äggvitor (äggulorna kan bli sockerkaka)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 dsk (4 tsk) kakao

Gör så här:

  • 5 äggvitor vispas till hårt skum helt med mek. eller elvisp. 2 1/2 dl strö + 2 dsk kakao VISPAS i.
  • Smeten slås i en form med urtagbar botten. Formen skall vara väl smord.
  • Kakan gräddas 1/2 timme i 175 °C.
  • När man tar ut den är den hög som en sufflé men den skall sjunka ihop och bli platt.
  • Ställ formen på en fuktad handduk och tag bort kanten. Då kakan sjunkit ihop flyttas den till ett serveringsfat eller om man skall ha den senare, slå in den i foliepapper och förvara den i kylskåp.
  • 2 dl vispas* hårt och 1 dsk spiritiosa** blandas i. Bredes ut över kakan och strö över rostade mandelflis.

*grädde gissar jag på att det ska vara

**spiritiosa stavas egentligen spirituosa och betyder i princip valfri spritdryck.

Tips till dig som vill lyckas med bakningen:

  • Bakmatta Pro Edition XL 599,00 kr

    Vill du ta din bakning till nästa nivå? Säg hej till Pufz Bakmatta XL – den enda silikon bakmatta du behöver! Marknadens största silikon-bakmatta ger dig garanterat plats att skapa allt från kakor och tårtor till pizza. Kavlingsmattan har ett praktisk tryck med vanliga europeiska och amerikanska bakmått så du slipper mjöliga avtryck i kokboken.

    68 in stock

  • Bakplåtsduk 299,00 kr

    En bakplåtsduk i livsmedelsklassad sillikon gör vanliga bakplåtspapper överflödiga. Med Pufz återanvändbara bakpduk bakar du som ett proffs. Ett oumbärligt kökstillbehör som är både smart och hållbart. 

     

    278 in stock

  • Småkaksform 279,00 kr

    Med en småkaksform i silikon bakar du proffsiga kakor hemma. En lätthanterlig form för smarriga småkakor ger fina jämna kakor som du inte behöver forma för hand. Mandelmusslor, kolakakor och hallongrottor, det finns så mycket gott att baka.

    37 in stock

  • Gjut- och bakbalkar 299,00 kr599,00 kr

    Justerbar gjut och bakbalk i silikon gör godiskoket enkelt. Med silikonbalkarna avgränsar du lätt en yta till önskad storlek. Bakbalkarna passar perfekt för att göra konfekt men fungerar lika bra när du bakar eller gjuter choklad.

Relaterade inlägg:

Farmor Mariannes ett-två-tre-kakor
Morotskaks-muffins
Close My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Close
Close
Categories