Detta recept hittade jag, strax innan jul, i lådan med min farmors receptkort som jag ärvt. Kortet stack ut lite eftersom det hade ett annat format än de andra korten och inte var skrivet med min farmors karaktäristiska handstil. Extra nyfiken blev jag då den första meningen lyder ”Detta recept får Irma under inga villkors vis få nys om!”. Irma, det är min mamma det.
Gissa vem som fick en julklapp från sin svärmor på ”andra sidan” i form av ett inscannat recept på en superhemlig chokladkaka den julen? Precis, min mamma.

Vem som skrivit ner receptet och varför det var så hemligt var lite av ett mysterium.
Till slut uppdagades det receptet kom från farbror Bengts mamma, Ulla Carlsson, och att det skrivits ner av min faster, Mita, som gick bort 1981. Varför det skulle hållas hemligt förtäljer dock inte historien.
Farbror Bengt är teknis-kamrat med min pappa och en nära vän till familjen. Under min uppväxttid firade vi alltid Valborg i hans hus i Svinninge.
Recept på Ulla Carlssons superhemliga chokladkaka

Receptet skrivet så som det står beskrivet på receptkortet och räcker till ca 6 pers
- 5 äggvitor (äggulorna kan bli sockerkaka)
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 dsk (4 tsk) kakao
5 äggvitor vispas till hårt skum helt med mek. eller elvisp. 2 1/2 dl strö + 2 dsk kakao VISPAS i.
Smeten slås i en form med urtagbar botten. Formen skall vara väl smord.
Kakan gräddas 1/2 timme i 175 °C.
När man tar ut den är den hög som en sufflé men den skall sjunka ihop och bli platt.
Ställ formen på en fuktad handduk och tag bort kanten. Då kakan sjunkit ihop flyttas den till ett serveringsfat eller om man skall ha den senare, slå in den i foliepapper och förvara den i kylskåp.
2 dl vispas* hårt och 1 dsk spiritiosa** blandas i. Bredes ut över kakan och strö över rostade mandelflis.
*grädde gissar jag på att det ska vara
**spiritiosa stavas egentligen spirituosa och betyder i princip valfri spritdryck.
- Baking Mat XL Pro Edition599,00 kr