Moster Gerdas mandelformar

Moster Gerda är min farmors moster, Gerda Nilsson (1879-1974). Gerda bodde i Gränna tillsammans med sin man Anton (1888-1968) på Bergsgatan 26 i Gränna.

Anton och Gerda var lite av lokalkändisar i Gränna. De drev Gränna hotell under en längre tid och Anton var konstnär och målade mycket Gränna-motiv.

Moster Gerdas mandelkorgar är en ekonomisk variant på, vad jag kallar, mandelmusslor. Istället för mandlar eller mandelmassa så består basen i receptet av havregryn. Mandelsmaken fås med hjälp av bittermandel.

Recept på moster Gerdas mandelkorgar

  • 200 g smör
  • 100 g strösocker = 1,2 dl
  • 2 kkp vetemjöl = 3 dl
  • 2 kkp havregryn = 3 dl
  • 3 st bittermandlar

Mal eller mixa havregrynen. Riv bittermandlarna. Blanda de malda havregrynen, socker, mjöl och rivna bittermandlarna. Nyp/mixa i smöret till en deg. Låt degen ligga och vila i kylen någon timme.

Sätt ugnen på 200 °C.

Rulla degen i längder och dela dem i önskat antal, lika stora, bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i formarna. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Stjälp ur kakorna medan de fortfarande är lite varma. Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax innan servering.

Produkttips

Självklart tycker ju jag att du ska använda min cookie tin när du bakar mandekorgar. Du behöver inte smörja formen, kakorna släpper lätt och bitarna är mumsbitsstora.

Shopping Cart
Scroll to Top