Mandelmusslor

Mandelmusslor är en riktig klassiker på julbordet. Det är ett delikat bakverk som enligt traditionen fylls på med hallonsylt och grädde men det går lika bra med vilken sylt som helst, färska bär, vaniljkräm är några alternativa fyllningar. Vad brukar du fylla dina mandelmusslor med?

Cookie mold
Alltid perfekt resultat! Småkaksformen är vår personliga favorit, perfekt för alla sorters småkakor och fyllda kakor. Hallongrottor och mandelmusslor bara för att nämna några. Foto: Linus Larsson @linuscreativekitchen

Recept på mandelmusslor med mandelmassa

ca 60 stycken

  • 250 g mandelmassa
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 ägg

Gör så här: Riv mandelmassan grovt. Vill du arbeta ihop degen för hand så lägger du mjölet i en hög på bakmattan/bordet. Gör en fördjupning i mjölhögen och lägg i mandelmassan i den. Tillsätt ägget och rumsvarmt fett i bitar. Arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Vill du använda matberedare så lägger du i mjöl, riven mandelmassa, fett i bitar och ägget i matberedaren och arbetar ihop till en deg. Låt degen vila övertäckt i kylskåp i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 °C. Rulla degen i längder och dela dem i önskat antal lika stora bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i formarna. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Stjälp ur kakorna medan de fortfarande är lite varma. Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax innan servering.

Tips! Pensla kakbotten med smält choklad så mjuknar inte kakan av fyllningen.

Produkttips

Självklart tycker jag att du ska använda någon av våra produkter när du bakar mandelmusslor. Mest lämpad är småkaksformen. Den är framtagen efter att det blev väldigt dålig stämning i mitt kök då jag försökte få ut mandelmusslor ur traditionella metallformar. Småkaksformen behöver du inte smörja formen, kakorna släpper lätt och bitarna blir perfekt mumsbitsstora.

Shopping Cart
Scroll to Top