Knäck och kola hör verkligen julen till, men varför gör man bara kola då? Denna delikatess som passar lika bra till midsommar och som kan varieras i det oändliga. Enligt Wikipedia delas kolan upp i tre huvudgrupper, gräddkola, smörkola och fruktkola. Här följer i alla fall ett recept på helt vanlig kola med grädde som bas. Inga konstigheter.

Recept på kola

  • 3 dl grädde
  • 3 del socker
  • 1 dl sirap, ljus eller mörk
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör

Gör så här: Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en vid kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten när en temperatur av 125-130°C eller håller kulprovet. Rör om då och då. Blanda i smör när smeten kokat färdigt. Häll upp smeten i förslagsvis gjut- och bakbalkarna inställda på 15×20 cm med ett bakplåtspapper under, knäckformarna or knäckformen och låt svalna. Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat. Förpacka varje bit i smörgåspapper eller plastfolie. Förvara kolan svalt, gärna i burk med lock.

Tips! Gör kolan i vår geléhallonform, låt dem svalna, doppa i smält choklad och vips så har du dina egna Dumlekolor.

Kulprovet

Droppa lite av smeten i en liten skål med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då 120°C vilket allra säkrast kontrolleras med kökstermometer.

Produkttips

Självklart tycker vi att ni ska använda någon av våra produkter när ni kokar kola. Mest lämpat, och framtaget tillsammans med professionella mathantverkare är, gjut- och bakbalkarna. Kanske vår mest osexiga och svårförklarade produkt men också den som vi fått så mycket uppskattning och positiv feedback på. Annars går det bra att använda alla våra pralinformar. Det är mer tycke och smak som avgör vilket utseende man vill ha på sina kolabitar. Kanske en trippelnötskola skulle kunna bli årets hit på julgodisbordet?

Shopping Cart
Scroll to Top