Knäck

Hur vill du ha din knäck?

Mjuk och seg?

Med tuggmotstånd?

Med hackad mandel, eller utan?

Här hittar du ett recept på klassisk knäck.

Lika delar grädde, socker och sirap. Inga konstigheter.

Du styr hur hård du vill att knäcken ska bli genom att välja sluttemperatur.

Gör inte storkoksmisstaget. Det är bättre att koka i två olika kastruller än i en stor om du vill göra dubbel sats knäck.

Recept på knäck

Ingredienser

  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 50 g hackad mandel
  • valfritt: 4 msk ströbröd, 1/2 krm bakpulver

Gör så här:

  • Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull.
  • Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten når en temperatur av 125-130 °C eller håller kulprovet.
  • 125 °C ger lite lösare knäck.
  • 130 °C ger hård knäck.
  • 150 °C ger hårda karameller, typ Werthers Original.
  • Blanda i mandel när smeten kokat färdigt.
  • Blanda i eventuellt ströbröd och bakpulver.
  • Häll upp smeten i knäckformarna eller knäckplåten och låt svalna.
  • Använder du knäckplåten går det bra att hälla ut smeten mitt på och sedan breda ut den med  en slickepott.
  • Väljer du att göra knäcken i knäckplåtarna så måste du förpacka varje bit i smörgåspapper eller plastfolie.
  • Förvara knäcken svalt, gärna i burk med lock.

Kulprovet

Droppa lite av smeten i en liten skål med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då ~120 °C vilket allra säkrast kontrolleras med kökstermometer.

Tips till knäckfantasten:

  • Knäckformar 249,00 kr

    Får vi presentera det ultimata godisverktyget – återanvändbara knäckformar! Äntligen, ett baktillbehör som är bra för både plånboken och planeten. Dessa praktiska godisformar är gjorda av hållbart silikon, som gör att du kan göra sats efter sats utan att köpa nya.

  • Pralinform knäck 279,00 kr

    En pralinform för knäck är både smart och praktiskt och du slipper ta bort papper varje gång du ska njuta av den goda knäcken. En form för alla tillfällen du vill bjuda på något extra gott.

  • Pralinform halvklot 279,00 kr

    Gjut eleganta chokladkupoler och konfektyrsfärer. Lek med fyllningar och låt din kreativitet flöda. Med en silikonform för halvklot och kulor skapar du enkelt kupoler i choklad och marmelad. Lägg ihop två halvor och gör dina egna konfektyrsfärer.

    647 in stock

Relaterade inlägg:

Geléhallon med pektin
Geléhallon med gelatin
Close My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Close
Close
Categories