Knäck

Här följer ett recept på klassisk knäck. Lika delar grädde, socker och sirap. Inga konstigheter!

Recept på knäck

2 dl grädde

2 dl socker

2 dl ljus sirap

50 g hackad mandel

valfritt: 4 msk ströbröd, 1/2 krm bakpulver

Gör så här: Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten när en temperatur av 125-130°C eller håller kulprovet. 125°C ger lite lösare knäck och 130°C ger hård knäck. Blanda i mandel när smeten kokat färdigt. Blanda i eventuellt ströbröd och bakpulver. Häll upp smeten i knäckformarna or knäckplåten och låt svalna. Använder du knäckplåten går det bra att hälla ut smeten mitt på och sedan breda ut den med  en slickepott. Skrapa bort så mycket som möjligt av överflödet. Väljer du att göra knäcken i knäckplåtarna så förpacka varje bit i smörgåspapper eller plastfolie. Förvara knäcken svalt, gärna i burk med lock.

Kulprovet

Droppa lite av smeten i en liten skål med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då 120°C vilket allra säkrast kontrolleras med kökstermometer.

Produkttips

Självklart tycker vi att ni ska använda någon av våra produkter när ni kokar knäck. Mest lämpat är de små knäckformarna och den stora knäckformen. Annars går det bra att använda alla våra pralinformar. Det är mer tycke och smak som avgör vilket utseende man vill ha på sina knäckbitar. Kanske en trippelnötsknäck skulle kunna bli årets hit på julgodisbordet?

Shopping Cart
Scroll to Top