Klassisk rulltårta

Få ingredienser, snabbgräddat, lätt att baka och enkel att variera. Kan det bli bättre än så? En rulltårta funkar alltid.

Recept på rulltårta

Rulltårta och fläderblomssaft
Rulltårta och fläderblomssaft i gröngräset
  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • ca 2 dl mos eller sylt till fyllning

Gör så här: Sätt ugnen på 250 °C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut gjut- och bakbalkarna och ställ in dem på 30×30 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet i ägg- och sockersmeten. Bred ut smeten jämnt mellan gjut- och bakbalkarna. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Ta ut ur ugnen och lossa försiktigt balkarna. Det kan underlätta om du drar lite med en bordskniv längs kanterna innan. Strö lite socker ovanpå kakan och stjälp upp den på ytterligare ett bakplåtspapper. Pensla eventuellt med lite kallt vatten på baksidan av bakplåtspappret som kakan gräddats på och dra sedan försiktigt loss det. Bred på ett jämt lager mos eller sylt och rulla ihop. Förvaras svalt.

Visst går det lika bra att grädda kakan direkt på bakplåtspappret, utan att använda sig av gjut- och bakbalkarna men med hjälp av balkarna får du en jämn fyrkant som är lätt att rulla ihop och utan fula ändbitar. Rulltårtan på bilden är bakad i gjut- och bakbalkarna. Kan du se vilka av bitarna som är ändbitar?!

Tips! Om du vill fylla din rulltårta med smörkräm eller frosting så behöver kakan svalna först. Förslagsvis under en långpanna för att den inte ska bli torr.

Shopping Cart
Scroll to Top