Gröna kulor – päronmarmelad

Du vet de där kulorna man antingen älskar eller hatar. Som mormor alltid ville att man skulle köpa med sig hem från Finlandsbåten.

Just sådana gröna kulor kan du göra själv.

Receptet kommer från min kompis Lotta som driver Mitt Söta Skafferi. Det här är ett päronmarmeladrecept som liknar i smak de (härliga) gröna kulorna

Receptet är baserad på oblandad pärondryck och precis som originalet gjord med fruktpektin. Lotta har använt Kiviks fruktdryck. Päron är ”originalsmaken” men det går bra att välja en annan smak och ändå använda sig av receptet nedan.

Recept på gröna kulor

Gör så här:

1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll pärondrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen, lite grön karamellfärg och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader. Det kan ta mellan 4-8 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
7. Tillsätt syrablandningen/citronsyran och päronarom om du önskar en kraftigare päronsmak. Blanda väl.
6. Häll gelén i en pralinform eller på ett bakpapper placerat i en form med kanter, ca 15×15 cm, förslagsvis gjut- och bakbalkarna.
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar, ta ur dem ur formen eller skär i kuber och rulla i socker.

Tips:

  • Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
  • Prova att byta ut pärondrycken mot andra smaker
  • Mörkgrön pastafärg ger en färg som liknar originalet
  •  Grön pastafärg ger en ljusare kulört
  • Variera formen med hjälp av gjut- och bakbalkarna, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
  • ​Receptet är beräknat till en halvklotsform.
  • På grund av glykosen och citronsyran håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan förvaras ”öppet” i rumstemperatur i flera dagar utan problem eller i en lufttät burk.
Shopping Cart
Scroll to Top