Gröna kulor – päronmarmelad

Du vet de där kulorna man antingen älskar eller hatar. Som mormor alltid ville att man skulle köpa med sig hem från Finlandsbåten när man var liten.

Just sådana gröna kulor kan du göra själv. Då har du dessutom chans att välja smak själv.

Receptet kommer från min kompis Lotta som driver Mitt Söta Skafferi. Det här är ett päronmarmeladrecept som liknar i smak de gröna kulorna från Fazer.

Hos Lotta kan du köpa alla ‘konstiga’ ingredienser i receptet.

Receptet är baserad på oblandad pärondryck och precis som originalet gjord med fruktpektin. Lotta har använt Kiviks fruktdryck. Päron är “originalsmaken” men det går bra att välja en annan smak och ändå använda sig av receptet nedan.

Gröna kulor recept

Som sagt, päron är originalsmaken på de gröna kulorna men smaken är som baken (delad) så se till att välja din egen favoritsmak.

Ingredienser

Gör så här:

1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll pärondrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen, lite grön karamellfärg och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader. Det kan ta mellan 4-8 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
7. Tillsätt syrablandningen/citronsyran och päronarom om du önskar en kraftigare päronsmak. Blanda väl.
6. Häll gelén i en pralinform eller på ett bakpapper placerat i en form med kanter, ca 15×15 cm, förslagsvis gjut- och bakbalkarna.
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar, ta ur dem ur formen eller skär i kuber och rulla i socker.

Tips!

  • Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
  • Prova att byta ut pärondrycken mot andra smaker.
  • Mörkgrön pastafärg ger en färg som liknar originalet.
  • Grön pastafärg ger en ljusare kulört.
  • Variera formen med hjälp av gjut- och bakbalkarna, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
  • ​Receptet är beräknat till en halvklotsform.
  • På grund av glykosen och citronsyran håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan förvaras “öppet” i rumstemperatur i flera dagar utan problem eller i en lufttät burk.

Passande silikonformar:

  • Pralinform halvklot 279,00 kr

    Gjut eleganta chokladkupoler och konfektyrsfärer. Lek med fyllningar och låt din kreativitet flöda. Med en silikonform för halvklot och kulor skapar du enkelt kupoler i choklad och marmelad. Lägg ihop två halvor och gör dina egna konfektyrsfärer.

    647 in stock

  • Pralinform hallon 279,00 kr

    Pralinform hallon, som är en godisform av silikon, är ett roligt baktillbehör för att skapa vackra och frestande konfektyrbitar.

    50 in stock

  • Pralinform geléhallon 279,00 kr

    Silikonformen för klassiska geléhallon är ett basverktyg i varje godiskreatörs redskapslåda. Med formen blir det enkelt att laga tidlöst godis och smarriga praliner med proffsigt resultat. Du bestämmer själv vad de ska smaka!

    15 in stock

  • Gjut- och bakbalkar 299,00 kr599,00 kr

    Justerbar gjut och bakbalk i silikon gör godiskoket enkelt. Med silikonbalkarna avgränsar du lätt en yta till önskad storlek. Bakbalkarna passar perfekt för att göra konfekt men fungerar lika bra när du bakar eller gjuter choklad.

Relaterade inlägg:

Klassisk rulltårta
Moster Gerdas mandelformar
Close My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Close
Close
Categories