Geléhallon med pektin

Hallon, björnbär, saffran?! Vilken smak vill du att dina gelégodisar ska ha? Hallon är den vanligaste, antagligen för att ”originalet” heter geléhallon men varför begränsa sig till det?

När du vill göra dina egna geléhallon finns det lite olika stabiliseringsmedel som du kan använda för att de ska få rätt konsistens. Det här är ett recept där pektin används som stabilisator, dvs geléhallon UTAN gelatin. Pektin kan vara lite knepigare att få tag på men du hittar det bland annat här hos Mitt Söta Skafferi.

Recept på geléhallon med pektin

300 gram tinade frysta hallon

15 gram vatten (1 msk)

125 gram strösocker (1,5 dl)

25 gram strösocker (2 msk)

6 gram pektinpulver (2 tsk)

Strösocker + eventuellt lite citronsyra till garnering

Receptet är anpassat för att matcha vår geléhallon-, hallon- and hjärtform.

Gör så här: Smörj formen tunt med matolja. Lägg de tinade bären i en kastrull låt dem sjuda. Sila hallonen genom ett finmaskig sil tills du fått ut 150 g saft. Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt vattnet. Blanda ut pektinpulvret med 25 g strösocker och häll ner blandningen i kastrullen. Låt sjuda och ha sedan i resten av sockret. Låt allt sjuda tillsammans i två minuter. Häll upp gelén i en silikonform. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Ta ur godiset ur formarna och låt dem gärna torka ytterligare en dag innan de rullas i socker.

Smaksättningstips! För lite syrligare geléhallon så kan du blanda i lite citronsyra i strösockret.

Produkttips

Självklart tycker jag att du ska använda någon av mina pralinformar när du gör dina egna geléhallon. Det finns en i form av ett hallon, en i form av den klassiska geléhallonformen och en med hjärtformade bitar. Perfekt för att göra godis till Alla Hjärtans dag.

Shopping Cart
Scroll to Top