Fördelen med att baka i silikonformar jämfört med pappersformar är att smöret liksom smälter till botten, marinerar bullarna och sakta sjunker in och ger ett löjligt saftigt bröd. Underbart!


Recept på vitlöksbröd
12 stycken bröd bakade i de stora muffinsformarna.
Receptet är för 12 bröd men det kan såklart halveras.
Det går även bra att skippa durummjölet och använda vanligt vetemjöl.
Använd mjölkfritt margarin för laktosfria bröd osv.
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
2 st vitlöksklyftor
1 näve persilja, färsk
Topping:
1 msk olivolja
1 msk flingsalt
Gör så här:
Deg:
1. Ta fram smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat.
2. Ställ tolv stora muffinsformar på en baksplåt.
3. Lös up jästen i ljummet vatten.
4. Tillsätt olja, salt, socker, allt durum och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
5. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning:
6. Pressa eller riv vitlöken och finhacka persiljan.
7. Vispa ihop vitlök och persilja med smör till en bredbar smet.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, ca 30 x 40 cm.
9. Bred på fyllningen jämnt över hela plattan och vik ihop med ett treslag. Kavla ut något.
10. Skär tolv remsor, ca 3 cm breda och dela varje remsa i mitten, nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor. Tvinna ”byxbenen” och snurra sedan ihop och lägg med ändaarna nedåt i formarna.
11. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Gräddning:
12. Sätt ugnen på 220 grader.
13. Grädda i mitten av ugnen i i 10-12 min eller tills bröden fått färg.
14. Pensla bröden med lite olja och strö över flingsalt.
15. Låt svalna helt i formarna.

- Große Muffinformen169,00 kr
- Muffinförmchen169,00 kr