Kola

Knäck och kola hör verkligen julen till, men varför gör man bara kola då?

Denna delikatess som passar lika bra till midsommar och som kan varieras i det oändliga.

Enligt Wikipedia delas kolan upp i tre huvudgrupper, gräddkola, smörkola och fruktkola.

Här följer ett recept på helt vanlig kola med grädde som bas.

Inga konstigheter.

Recept på kola

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 3 del socker
  • 1 dl sirap, ljus eller mörk
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör

Gör så här:

  • Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en vid kastrull.
  • Koka upp och koka kraftigt utan lock tills kolan når en temperatur på 125-130 °C eller håller kulprovet.
  • Väljer du en temperatur kring 125 °C på din kola blir den mjuk och seg.
  • Väljer du en temperatur närmare 130 °C blir din kola lite hårdare.
  • Rör om då och då, men inte för mycket. Låt kolan koka i lugn och ro.
  • Blanda i smöret när smeten kokat färdigt.
  • Häll upp smeten i förslagsvis gjut- och bakbalkarna inställda på 15×20 cm med ett bakplåtspapper under, knäckformarna eller knäckformen och låt svalna.
  • Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat.
  • Förpacka varje bit i smörgåspapper eller plastfolie.
  • Förvara kolan svalt, gärna i burk med lock.

Tips! Gör kolan i vår geléhallonform, låt dem svalna, doppa i smält choklad och vips så har du dina egna Dumlekolor.

Eko kola? Vill du bjuda kompisarna och dig själv på eko-kola? Inga problem. Välj ekologiska ingredienser så var det problemet löst.

Kulprovet – Hur vet man när kolan är klar?

Det bästa är att använda en kökstermometer och lyfta av kastrullen när den visar på 125 °C.

Det näst bästa är att använda det så kallade kulprovet. Droppa lite av smeten i en liten skål med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då ~120 °C vilket allra säkrast kontrolleras med kökstermometer.

Underlätta för dig själv

Det ska vara lätt och roligt att göra egen kola. Smeten är varm (+120 °C är varmt, varmare än kokande vatten…) och du ska göra vad du kan för att hanteringen av den varma smeten går så smidigt som möjligt.

Självklart tycker jag att du ska använda någon av mina produkter när du kokar kola. Det är en del av mitt jobb och jag är 100 % partisk i målet.

MEN när du skrollar runt i godisflödet på Instagram, särskilt kring jul, så kommer ofta du se gjut och bakbalkarna dyka upp. Och det finns en anledning till det.

De är framtagna tillsammans med professionella mathantverkare och har gått och blivit väldigt populära både bland hobbybagare och proffs.

Det är kanske den mest osexiga och svårförklarade produkt i sortimentet men också den som jag nog fått mest uppskattning och positiv feedback på. Klicka hem din egen uppsättning och tala om för mig vad du tycker.

  • Gjut- och bakbalkar 299,00 kr599,00 kr

    Justerbar gjut och bakbalk i silikon gör godiskoket enkelt. Med silikonbalkarna avgränsar du lätt en yta till önskad storlek. Bakbalkarna passar perfekt för att göra konfekt men fungerar lika bra när du bakar eller gjuter choklad.

Du kanske också gillar:

  • Bakmatta Pro Edition XL 599,00 kr

    Vill du ta din bakning till nästa nivå? Säg hej till Pufz Bakmatta XL – den enda silikon bakmatta du behöver! Marknadens största silikon-bakmatta ger dig garanterat plats att skapa allt från kakor och tårtor till pizza. Kavlingsmattan har ett praktisk tryck med vanliga europeiska och amerikanska bakmått så du slipper mjöliga avtryck i kokboken.

    67 vorrätig

  • Pralinform halvklot 279,00 kr

    Gjut eleganta chokladkupoler och konfektyrsfärer. Lek med fyllningar och låt din kreativitet flöda. Med en silikonform för halvklot och kulor skapar du enkelt kupoler i choklad och marmelad. Lägg ihop två halvor och gör dina egna konfektyrsfärer.

    648 vorrätig

  • Pralinform geléhallon 279,00 kr

    Silikonformen för klassiska geléhallon är ett basverktyg i varje godiskreatörs redskapslåda. Med formen blir det enkelt att laga tidlöst godis och smarriga praliner med proffsigt resultat. Du bestämmer själv vad de ska smaka!

    16 vorrätig

  • Pralinform trippelnöt 279,00 kr

    Heter det trillingnöt eller trippelnöt? Det är upp till dig. Med pralinform trippelnöt gör du din egen klassiska chokladpralin med nötter. Det smakar lika bra med valnöt eller mandel.

    Vill du ha något extra? Gjut dem i mörk choklad och strö med jordnötskross. Mums!

    Beställ din pralinform idag och låt din kreativiteten flöda!

    26 vorrätig

Relaterad inlägg:

Geléhallon med gelatin
Trippelnötter
Schließen Mein Warenkorb
Schließen Wunschzettel
Schließen zuletzt angesehen
Schließen
Schließen
Kategorien