Gelegodis i olika smaker

Att göra gelégodis i olika smaker är perfekt sysselsättning för en regnig eftermiddag.

Det är särskilt värt det när man gör dem i favoritsmaker som kan vara svåra att hitta i butik. Och dessutom är ju hemlagat godis så mycket godare än köpt.

Så här gör du egna gelégodisar

Använd en vid kastrull, kökstermometer, värmetålig slickepott och silikonformar.

Håll koll på temperaturen. Det är den som är nyckeln till hur slutresultatet blir.

För att göra flera smaker samtidigt så delar du upp smeten i olika skålar och smaksätter med arom. Därefter lägger du till färg.

Det går att olja formen med matolja och en pensel eller papperstuss.

Det behövs inte mycket.

Enligt min erfarenhet går det lika bra utan olja då det är svårt att fördela oljan jämnt i formen.

Den kan samlas lätt i droppar vilket i sin tur påverkar formen på godisbitarna, så jag brukar skippa det.

Recept på gelégodis

I det här receptet har jag använt banan, jordgubb och björnbärssmak på mitt gelégodis. Det blev riktigt gott!

Det här receptet räcker till 100 bitar (som räcker ganska långt) men du kan anpassa receptet efter dina egna behov.

Det här behöver du för att göra gelé-godis

Ingredienser till ca 100 st gelégodisbitar

  • 10 st gelatinblad
  • 0,5 dl (ca 75 g) glykos
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk arom per smak
  • 0,5 tsk hushållsfärg per smak

Så här gör du gelégodis i olika smaker

  1. Lägg gelébladen i blöt i en skål med vatten. När de har mjuknat tar du upp dem och lägger dem i en kastrull där de ska smälta på svag värme.
  2. Rör om tills bladen är helt upplösta, det får inte koka då bränns det och blir bara klumpar kvar och går inte att använda.
  3. Koka upp glukos, socker och vatten. När allt socker har lösts upp (vid ca 120 grader) rör du ner sockerlagen i gelatinet. Blanda om till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i tre små skålar (om du ska göra tre smaker, annars tar du så många som du vill ha och behöver).
  5. Lägg till arom och färg i respektive skål och rör om så det blir jämnt fördelat.
  6. Låt smeten svalna något, men den ska fortfarande vara rinnande.
  7. Fyll formarna med hjälp av ett teskedsmått (5ml).
  8. Låt stå i kylskåp minst ett par timmar, helst över natten.
  9. Tryck ur bitarna ur formarna. Rulla i strösocker om du vill ha extra sötma (hoppa över det här om du använt olja i pralinformen, för då “smälter” sockret).

Ät och njut!

Tips på passande silikonformar:

  • Pralinform hjärta 279,00 kr

    Skapa oemotståndliga pralinhjärtan för speciella tillfällen. Gelehjärtan, mintkyssar eller kolahjärtan, ingen kan motstå hjärtformade praliner. Ge bort dina hjärtan till nära och kära och gör varje dag till alla hjärtans dag.

    156 vorrätig

  • Pralinform halvklot 279,00 kr

    Gjut eleganta chokladkupoler och konfektyrsfärer. Lek med fyllningar och låt din kreativitet flöda. Med en silikonform för halvklot och kulor skapar du enkelt kupoler i choklad och marmelad. Lägg ihop två halvor och gör dina egna konfektyrsfärer.

    647 vorrätig

  • Pralinform hallon 279,00 kr

    Pralinform hallon, som är en godisform av silikon, är ett roligt baktillbehör för att skapa vackra och frestande konfektyrbitar.

    50 vorrätig

  • Pralinform geléhallon 279,00 kr

    Silikonformen för klassiska geléhallon är ett basverktyg i varje godiskreatörs redskapslåda. Med formen blir det enkelt att laga tidlöst godis och smarriga praliner med proffsigt resultat. Du bestämmer själv vad de ska smaka!

    15 vorrätig

Relaterade inlägg:

Blåbärsmuffins
Kom igång och laga egen barnmat
Schließen Mein Warenkorb
Schließen Wunschzettel
Schließen zuletzt angesehen
Schließen
Schließen
Kategorien