Kola

Helt vanlig kola, inga konstigheter!

80-100 stycken

3 dl grädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

2 msk kakao

1 msk smör

minst 80 stycken knäckformar (2 förpackningar) eller minst två knäckplåtar

  1. Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en vid kastrull.
  2. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten när en temperatur av 125-130 grader Celsius eller håller kulprovet.
  3. Rör om då och då.
  4. Blanda i smör när smeten kokat färdigt.
  5. Häll upp smeten i knäckformarna eller knäckplåten och låt svalna. Använder du knäckplåten går det bra att hälla ut smeten mitt på och sedan breda ut den med en slickepott. Skrapa bort så mycket som möjligt av överflödet. Väljer du att göra kolan i knäckplåtarna så förpacka varje bit i smörgåspapper eller plastfolie. Förvara kolan svalt, gärna i burk med lock.