Knäck

Klassisk knäck, inga konstigheter!

80-100 stycken

2 dl grädde

2 dl socker

2 dl ljus sirap

50 g hackad mandel

valfritt: 4 msk ströbröd, 1/2 krm bakpulver

minst 80 stycken knäckformar (2 förpackningar) eller minst två knäckplåtar

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull.
  2. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten när en temperatur av 125-130 grader Celsius eller håller kulprovet.
  3. 125 grader ger lite lösare knäck och 130 grader ger hård knäck.
  4. Blanda i mandel när smeten kokat färdigt.
  5. Blanda i eventuellt ströbröd och bakpulver.
  6. Häll upp smeten i knäckformarna eller knäckplåten och låt svalna. Använder du knäckplåten går det bra att hälla ut smeten mitt på och sedan breda ut den med en slickepott. Skrapa bort så mycket som möjligt av överflödet. Väljer du att göra knäcken i knäckplåtarna så förpacka varje bit i smörgåspapper eller plastfolie. Förvara knäcken svalt, gärna i burk med lock.